Sådan vælger du den rette lampe til din stue

Når det kommer til belysning i stuen, er der næsten uendelige muligheder. Her har du mulighed for at variere en del. Det burde du faktisk også gøre, hvis du gerne vil skabe det bedst tænkelige lys. I stuen er der nemlig ofte brug for en masse forskelligartet lys. Der kan være belysningskilder, der lyser opad, så vel som belysningskilder der lyser nedad. Der kan også være større lamper, der oplyser et stort område. Og mindre lamper, der blot lyser en lille del af stuen op.

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du vælger den rette lampe til stuen, kan du blot læse videre. Her finder du X gode råd.

1. Stuens størrelse

Inden du går i gang med at indkøbe lamper til stuen, er det en god idé at overveje stuens størrelse. En større stue har ofte brug for flere lamper, hvorimod en mindre stue ofte har brug for færre.

I samme omgang bør du også tage højde for, hvor højt der er til loftet. Højden er nemlig bestemmende for, hvilken slags lamper du kan vælge. Hvis der er høj til loftet, kan pendler være en fremragende idé. Er der derimod lidt lavere til loftet, vil fastmonterede lamper ofte være en bedre idé.

I et lavloftet hjem kan pendler få rummet til at syne lavere end det egentlig er. Derfor er det en bedre idé med fastmonteret lampe. Den spreder både en del lys og samtidig giver en illusorisk forestilling af, at rummet er større.

Hav derfor altid stuens størrelse in mente, når du skal købe lamper.

2. Stuens indretning

Når du skal udvælge de helt rette lamper til din stue, bør du også tage et kig på selve stuens indretning. Her bør du blandt andet overveje antallet af vinduer. Desto flere, og større, vinduer, desto større lysindfald er der ofte også.

Lige sådan kommer lysindfaldet naturligvis også an på, hvordan vinduerne er placeret. Derfor har vinduernes placering naturligvis også indvirkning på, hvilke og hvor mange lamper du bør vælge.

I dag er mange stuer forbundet med et køkkenet i ét stort køkkenalrum. Hvis det også er tilfældet med din stue, skal du naturligvis også sørge for at finde de rette lamper til køkkendelen. Ofte kræver køkkenet nogle skarpere og mere oplysende lamper, der til gengæld fylder mindre.

3. Stuens stil og farver

Du har formentlig allerede valgt en stil og nogle farver til stuen. Eller også er du ved at starte helt fra bunden med at vælge ny stil, farve og lamper. Uanset hvad er det i hvert fald vigtigt, at lamperne passer til stuens øvrige stil og farver.

Hvis du for eksempel har valgt en victoriansk og lidt tungere indretningsstil, vil en minimalistisk og højteknologisk lampe sjældent være et godt match. Omvendt kan det også være malplaceret med en victoriansk lampe også se mærkværdig ud midt i en minimalistisk indretning.

Sørg derfor for, at du vælger lamper, der passer til stuens indretning. Det vil skabe en flot, rød tråd i din stue.

4. Vælg lamper efter funktion

Når du skal købe lamper, er det vigtigt, at du først har dannet dig et overblik over lampernes funktion. For eksempel er der stor forskel på, hvor meget en loftslampe skal lyse op kontra en lille bordlampe.

For mange mennesker er det en god idé at tegne stuen på et stykke papir. På den måde kan du bedre danne dig et overblik over, hvor mange lamper du skal bruge, og hvor meget de skal lyse. Det gør det langt nemmere for dig at vælge de rette lamper.

Uanset om du skal bruge en stor eller lille lampe, bør du kigge hos AndLight lamper. Her finder du et stort udvalg af lamper i alle tænkelige designs, farver og størrelser. Derfor er AndLight også en perfekt løsning, når du gerne vil købe alle dine lamper ét sted.

5. Vælg de rette loftslamper

Uanset hvilken stil du måtte have i stuen, får du formentlig brug for nogle loftslamper. De er formidable til at lyse rummet op, og så fås de i alle tænkelige designs.

Hvis du gerne vil have nogle mere diskrete, men effektfulde, lamper, bør du overveje spotlys. Eller indbygningslamper, som de også bliver kaldt. På den måde kan du let sørge for, at hele rummet bliver lyst op. Lamperne har nemlig den fordel, at de kan lyse i alle mulige retninger.

Hvis du har en mere gammeldags indretningsstil, harmonerer loftslamper formentlig ikke så godt med din indretningsstil. I så fald findes der heldigvis også andre loftslamper.

Til en ældre indretningsstil kan rustikke lamper eller endda lysekroner være et godt valg. De vil også harmonere bedre med stuens udtryk.

Hvis du har en mere moderne indretningsstil, men bare ikke bryder dig om indbygningslamper, kan du også overveje pendellamper. De fås i mange varianter og skaber ofte et flot blikfang.

6. Alle de små lamper

I de fleste stuer er det en god idé med nogle mindre lamper, der oplyser et mindre område. Det kan for eksempel være en gulvlampe eller bordlampe. Disse lamper kan være rigtig gode, hvis du gerne vil have en minimal belysning, mens du for eksempel ser fjernsyn, læser en bog eller lignende.

Afhængig af din personlige smag og stuens indretningsstil kan du også overveje LED-bånd bag fjernsynet. Det er en belysningsform, der vinder større og større indpas i de danske hjem.

Denne slags belysning henvender sig dog kun til dig med en mere moderne indretning. Har du derimod en ældre indretningsstil vil LED-båndene derimod stå i kontrast til den øvrige indretning.

Det smarte ved LED-bånd er, at de ikke fylder særligt meget. Derudover kan de lyse op i flere forskellige farver. Det skaber et flot udtryk, når du ser fjernsyn om aften.

Menu
Top